2009 elején a magyar borokról, s rajtuk keresztül hazánkról fog szólni a Travel Channel népszerű műsorának két epizódja. A Journey into Wine (Borutazások) négy adása ugyanis kelet-európai országokba kalauzolja majd el a nézőket (egy-egy 24 perces adás jut Romániának és Bulgáriának). A forgatásra a stáb ezen a héten érkezik, de az előkészületek már egy ideje tartanak.
Az elmúlt hetekben a Magyar Bormarketing Kht. meghívására érkezett Budapestre a műsorvezető, Isabelle Legeron, aki 2 nap alatt közel 100 bort kóstolt meg. Ezeket a borokat a Kht. felhívására küldték be a gazdák az ország minden tájáról. A kóstoló során 39 fehér, kb. ugyanennyi vörös, és közel 20 édes bort kóstolt meg a műsorkészítő hölgy. Általánosságban elmondható, hogy a somlai és tokaji fehérek tetszettek a legjobban neki, az egyediséget díjazta leginkább. Kevésbé győzte meg őt a vörösboros kínálat, leginkább egri és soproni borokért lelkesedett. Az összképe az lett, hogy kifejezetten a magyar fajtákat és karaktert akarja bemutatni a műsorban, ezért végül lemondtak Szekszárdról és Villányról. Több vörösbort is fásnak és túlextraháltnak tartott, a gyümölcsösség helyett sokszor túlzónak érezte az alkoholt. Az aszúk és egyéb édes borok eddig sem voltak ismeretlenek számára, ezeket most is kiemelkedőnek tartotta. Egy ötös borválogatást vitt magával melybe a következő borok kerültek: Szentesi Csókaszőlő 2007, Kaló Merlot 2000, Hollóvár Juhfark 2006, Szepsy Aszú 2002, Királyudvar Lapis Aszú 2003. [Zárójeles megjegyzés: örüljünk-e hogy a francia szájnak a nem édes vonalról kizárólag garázsborok, forgalomba nem kapható tételek ízlettek? Milyen tanulságot vonjuk le ebből, ha egyáltalán?]
A tizenkét napos forgatás, az előzetes tervek szerint, feszített tempót fog diktálni a stábnak. Hőlégballonozás, Vásárcsarnok-járás mellett Szentesi József budaörsi pincéjét is meglátogatják, de a forgatócsoport az etyeki Kezes-Láboson is meg fog jelenni. Budapestről készülnek majd vágóképek a Széchenyi fürdőben, a New York kávéházban, de fröccsözni is fognak egy romkocsmában. Vulkáni olaszrizling-vakkóstoló lesz a Szeremley birtokon öt borásszal (Szeremley, Laposa és Nyári Ödön képviseli majd Badacsonyt, Kreinbacher és Takács Lajos pedig Somlót), majd a Hollóvár birtokot is megtekintik. A következő úti cél Pannonhalma, majd Egerben fog a stáb részt venni egy bikavér superior minősítő bírálaton, erősítendő azt a képet, hogy az elmúlt években bikavér fronton is komoly változások történtek. Pók Tamás birtokát is megtekintik, majd Kaló Imre főz nekik és persze kóstoltat. Tokajba a Hortobágyon keresztül vezet az út. Hegyalján a Tokaj Kereskedőház (ahol múzeális aszút kóstolnak), Szepsy és az Oremus lett a kiválasztott borászat, de aszúszedés és tiszai kajaktúra is része a programnak. Az ebédről gondoskodó éttermet pedig megkérik, hogy a menüt a Tokaj Nobilis héjon áztatott hárslevelűjéhez főzze. Ejtőzni – ha lehet egyáltalán bekapcsolt kamera mellett – a tarcali Andrássy kúria vinoterápiás részlegében fognak.
Mi meg majd jövőre megnézhetjük, hogyan sikerült 48 percbe sűríteni ezt a tizenkét napot. A forgatás tapasztalatairól addig is igyekszünk majd ezeken a hasábokon beszámolni.
Utolsó kommentek